Tapír

Tapír je veľký, bylinožravý cicavec podobný prasaťu s krátkym ňufákom. Tapíry obývajú džungľu a lesné oblasti Južnej Ameriky, Strednej Ameriky a juhovýchodnej Ázie. Medzi päť existujúcich druhov tapírov patrí brazílsky tapír, malajský tapír, tapír Bairda, tapír Kabomani a horský tapír. Štyri druhy, ktoré boli hodnotené sú klasifikované ako ohrozené. Ich najbližšími príbuznými sú ostatné nepárnokopytníky tagliasiepi elettrico telescopico, ktoré zahŕňajú kone, osli, zebry a nosorožce.

Veľkosť sa líši medzi typmi, ale väčšina tapírov je dlhá asi 2 m a približne 1 m vysoká a vážia od 150 do 300 kg. Ich srsť je krátka a majú rôznu farbu, od červeno-hnedej až po šedú až po čiernu, s výnimkou malajského tapíra, ktorý má na chrbte biele sedlové označenie a horského tapíra, ktorý má dlhšiu, vlnenú srsť. Všetky tapíry majú oválne, zaoblené, vyčnievajúce končatiny s trblietavými chvostmi a roztiahnuté kopytá, so štyrmi prstami na predných nohách a troch na zadných nohách, ktoré im pomáhajú chodiť na bahne a mäkkom podklade. Malé tapíry všetkých druhov majú maskovaciu srsť s pruhovanými čiarami. Samice majú jediný pár mliečnych žliaz a samce majú dlhé penisy vzhľadom na veľkosť tela.

Nos tapíra je veľmi flexibilný orgán, schopný pohybovať sa vo všetkých smeroch, čo umožňuje zvieratám uchopiť lístie, ktoré by inak bolo mimo dosahu. Dĺžka nosu sa medzi jednotlivými druhmi líši; Malajské tapíry majú najdlhšie nosy a brazílske tapíry majú najkratšie. Vývoj tapírových nosov alebo tzv. sond, vytvorených takmer výlučne z mäkkých tkanív a nie z vnútorných štruktúr kostí, dáva lebke tapíra jedinečnú formu v porovnaní s inými cicavcami.

Aj keď často žijú v suchých lesoch, tapíry s prístupom k riekam trávia veľa času vo vodách, kŕmia sa mäkkou vegetáciou, hľadajú si útočisko pred dravcami a ochladzujú sa počas horúcich období. Tapíry v blízkosti vodného zdroja môžu plávať, klesať na dno a chodiť pozdĺž koryta a kŕmiť sa. Je známe, že sa ponoria pod vodu, aby mohli malé ryby vyberať parazity z ich objemných tiel. Spolu so sladkovodným leňošením sa tapíry často váľajú v bahne, ktoré tiež pomáha udržiavať ich v chlade a bez hmyzu.
Vo voľnej prírode sa strava tapírov skladá z ovocia, bobúľ a listov, obzvlášť mladého, jemného rastu. Tapíry trávia veľa z hodín bdelého chodu na brehoch po dobre vychodených chodníkoch pri hľadaní jedla. Tapíry môžu zjesť až okolo 40 kg vegetácie za jeden deň. Tapíry sú z veľkej časti nočné zvieratá, hoci menší horský tapír v Andách je vo všeobecnosti aktívnejší počas dňa než jeho súdruhovia. Majú monokulárne videnie.

Dospelé tapíry sú dostatočne veľké na to, aby mali len málo prirodzených predátorov a hrubá koža na chrbte a na krku im pomáha chrániť sa pred hrozbami, ako sú jaguáre, krokodíly, anakondy a tigre. Tapíry sú tiež schopní bežať pomerne rýchlo, vzhľadom na ich veľkosť a ťažkopádny vzhľad, nájsť útočisko v hustom podraste lesa alebo vo vode. Lov na ich mäso a kožu výrazne znížil ich počet a nedávno aj strata biotopov viedla k pridaniu do ochrannému zoznamu všetkých štyroch druhov; Tak brazílsky tapír a ako aj malajský tapír sú klasifikované ako chránené a tapír Bairda a horský tapír patria medzi druhy ohrozené.